Naamsverandering station Hanzelijn

De naam voor het nieuwe treinstation van Kampen aan de nieuwe Hanzelijn wordt definitief station Kampen. Eerdere suggestie voor de naam van het nieuwe station dat de stad aansluit op de Hanzelijn was 'Kampen Zuid'. Op verzoek van de gemeente Kampen hebben ProRail en NS besloten de naam 'station Kampen' te hanteren. Dit maakte wethouder Gerrit Jan Veldhoen donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 

Naast de bouw van de Hanzelijn, wordt ook de spoorverbinding tussen Zwolle en Kampen aangepakt. Het zogenoemde Kamperlijntje, dat aan de andere kant van de stad ligt, wordt omgebouwd tot tramverbinding. De eindhalte van deze verbinding krijgt de naam ‘Kampen-IJsselmuiden’. Een speciale commissie waar ProRail en NS zitting in hebben, gaat over de naamgeving van treinstations en -haltes. Vanzelfsprekend speelt daarbij de wens van de omgeving een belangrijke rol.

“De naam ‘station Kampen’ voor het nieuwe treinstation is een logische keuze, want met de komst van de Hanzelijn wordt Kampen aangesloten op het landelijke spoornetwerk. Voor bezoekers en bewoners vormt dit station de nieuwe entree van de stad ”, aldus Gerrit Jan Veldhoen.

Regiodirecteur Jan Mulder van ProRail: “ProRail is bijna klaar met de bouw van de Hanzelijn. Een nieuwe spoorlijn bouwen met stations kan alleen in nauwe samenwerking met de omgeving en gemeenten. Deze naamsverandering is de kroon op onze goede samenwerking de afgelopen jaren'.

Arjan Bleeker, regiodirecteur NS zegt hierover: “Het gebeurt niet vaak dat we namen van stations wijzigen. In dit geval lag het verzoek vanuit de gemeente wel erg voor de hand, een logische wijziging dus. Wij verwachten dat veel reizigers gebruik gaan maken van het nieuwe station Kampen.”

Eind 2012 worden de Hanzelijn en het nieuwe treinstation ‘Station Kampen’ in gebruik genomen.  Met de komst van de nieuwe treinverbinding tussen Lelystad en Zwolle is Kampen niet langer het eindstation. De Randstad komt een stuk dichter bij Kampen en dat is gunstig voor de ontwikkeling van de stad.

De Hanzelijn verbindt

ProRail bouwt en beheert het Nederlandse spoorwegnet. Op dit moment bouwt ProRail aan de Hanzelijn, een nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle. ProRail legt dit jaar de laatste hand aan de Hanzelijn. Stations worden afgebouwd en de spoorbaan uitvoerig getest met testtreinen. Zodat we zeker weten dat de verkeersleiding goed aangesloten is en alle systemen werken. In december 2012 kunnen de eerste reizigers gebruik maken van de nieuwe spoorlijn. ProRail zal na de ingebruikname van de Hanzelijn het nieuwe spoor beheren, de capaciteit op de lijn verdelen en het treinverkeer leiden.

Met de opening van de Hanzelijn zal een belangrijke missende schakel in het spoorwegnet in 2013 tot het verleden behoren. Er komt een betere spoorverbinding voor reizigers en goederen tussen de Randstad en het Noorden van het land. Dronten en Kampen krijgen een station, waardoor ook de bereikbaarheid van dit deel van Flevoland toeneemt.