Naam station Kampen Zuid blijft voorlopig

ProRail en NS hebben besloten de naam van station Kampen Zuid, dat aan de nieuwe Hanzelijn ligt, voorlopig ongewijzigd te laten. De gemeente Kampen had bij ProRail en NS het plan ingediend om de naam van Kampen Zuid te wijzigen in Kampen. Ondanks een eerdere toezegging van de spoorbedrijven, blijkt de naamsverandering op korte termijn toch niet haalbaar. ProRail en NS betreuren dit.

Momenteel is er al een station Kampen. Deze maakt onderdeel uit van de reeds bestaande regionale spoorlijn tussen Zwolle en Kampen. Dit ‘oude’ station zou Kampen-IJsselmuiden gaan heten, na een verbouwperiode van ruim een jaar. Echter, deze ombouwoperatie is voorlopig uitgesteld door de provincie Overijssel omdat de aanbesteding van de vervoersconcessie niet doorgaat. Het oude station Kampen blijft daarom voorlopig in dienst.

Technisch

Om een stationsnaam te wijzigen moeten alle systemen in de verkeersleiding en reisinformatie aangepast worden. Dat moet zorgvuldig gebeuren om de treindienst niet te hinderen. Aangezien het oude station Kampen ruim een jaar buiten dienst zou gaan, zou dat eenvoudiger zijn omdat er dan tijdens de naamswisseling immers geen treinen zouden rijden.

ProRail en NS betreuren de ontstane situatie. De spoorbedrijven waren graag nu al tegemoet gekomen aan de wens van de omgeving die zo duidelijk de bouw en de komst van de Hanzelijn hebben gesteund. De naamswijziging is dan ook voorlopig uitgesteld, want er wordt gezamenlijk gekeken of na openstelling alsnog een wijziging kan plaatsvinden.