Provenierstunnel in ere hersteld

  • met uitnodiging voor de pers

De Provenierstunnel op station Rotterdam Centraal heeft zijn oorspronkelijke functie weer terug. Jaren deed de tunnel dienst als doorgang van en naar de treinen voor de honderdduizenden reizigers die Rotterdam Centraal jaarlijks telt. Na de openstelling van de nieuwe reizigerspassage november vorig jaar werd de tunnel gesloten voor renovatie. Vanaf woensdag 28 augustus vormt de in ere herstelde tunnel weer de verbinding tussen het noorden en zuiden van het station.

Na de afsluiting is de tunnel volledig gestript en grondig vernieuwd met veel aandacht voor het verbeteren van het veiligheidsgevoel door de plaatsing van lichtkoepels. Deze koepels zorgen voor een natuurlijke lichtinval en vormen tegelijkertijd een onderdeel van de bovenliggende perrons. Boven de beide ingangen van de Provenierstunnel zijn de ‘speculaasjes’ teruggeplaatst. Deze sculpturen sierden het oude station van Van Ravesteyn en zijn hergebruikt in het nieuwe station, ontworpen door Team CS.

Nu de werkzaamheden zijn afgerond, vormt de tunnel weer de verbinding tussen twee van de belangrijkste plekken van Rotterdam: de vooroorlogse Provenierswijk en het centrum.

Deze mijlpaal in de bouw van Rotterdam Centraal wordt feestelijk gevierd op woensdag 28 augustus om 8.00 uur ‘s ochtends. Wethouder Jeannette Baljeu, deelgemeentebestuurders Nils Berndsen (Noord) en Saïd Kasmi (Centrum) en regiodirecteur Janneke Boutkam van ProRail fietsen gezamenlijk met betrokken bewoners voor het eerst door de Provenierstunnel. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn voor het maken van foto’s.

De bouw van Rotterdam Centraal nadert steeds meer zijn voltooiing. Onder het stationsplein wordt doorgewerkt aan de fietsenstalling en op het stationsplein zelf wordt de buitenruimte nog aangelegd. Ondertussen worden ook alle perrons opnieuw ingericht.

Programma 28 augustus

Proveniersplein:
8.00 uur            Welkomstwoord door wethouder Baljeu en korte toespraak door Janneke Boutkam(regiodirecteur ProRail)

8.05 uur            Opening Provenierstunnel: Wethouder Baljeu, deelgemeentebestuurders Nils Berndsen (Noord) en Saïd Kasmi (Centrum) en Janneke Boutkam (ProRail) fietsen met betrokken bewoners van het Proveniersplein naar de Conradstraat

8.10 uur            Fotomoment en ruimte voor persvragen aan bestuurders (Conradstraat)

8.30 uur            Koffie en croissant bij Lebkov (Stationsplein 50)