Foto's hoogste punt station Breda

NS, ProRail en de Gemeente Breda hebben vanmiddag de bouwers van het nieuwe station in het zonnetje gezet. Dat gebeurde ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt. De medewerkers van de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks kregen een pluim voor het harde werken en werden getrakteerd op iets lekkers. Het hoogste punt is een prachtige mijlpaal die aangeeft dat de nieuwbouw van het station gestaag vordert.

In amper een paar maanden tijd is aan de noordkant van het spoor het eerste deel van de ruwbouw van het nieuwe station uit de grond gestampt. Het gebouw telt nu vijf verdiepingen en deze week is gestart met de aanleg van het dak. Daarmee is op 23 meter 80 het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Steeds meer vorm
Het nieuwe station krijgt nu steeds meer vorm en de verschillende kantoor- en woningblokken worden steeds beter zichtbaar. Hier en daar is zelfs al gestart met de afbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van kozijnen en het eerste metselwerk. In het nieuwe gebouw worden ruim 2,2 miljoen stenen verwerkt in 9 verschillende kleuren. Verder wordt gestart met de bouw van het parkeerdek boven perron 3.

Uniek station
NS, ProRail en de gemeente bouwen in Breda een uniek station. Werken, wonen, winkelen en reizen worden in één gebouw geïntegreerd. Het nieuwe station telt straks zes sporen, drie perrons, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak komt bovendien een parkeerplaats voor 720 auto's en in de ondergrondse passage zit 9000 vierkante meter aan winkelruimte. Met al die voorzieningen brengt Breda Centraal mensen bij elkaar in een omgeving die past bij de allure van een hogesnelheidslijn.

Update op bericht: Hoogste punt station Breda bereikt