Persuitnodiging: Aanleg extra beveiliging Brabantroute bijna afgerond

De veiligheid op de Brabantroute wordt verder verbeterd nu uiterlijk 1 september nog eens 95 extra seinen zijn voorzien van het beveiligingssyteem ATBVv. Dit systeem brengt treinen bij een snelheid beneden de 40 km per uur automatisch tot stilstand in geval van een rood sein. Vertegenwoordigers van ProRail, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten langs de Brabantroute nemen aanstaande zaterdag in Gilze-Rijen een kijkje bij de aanleg. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Brabantroute prioriteit

Vorig jaar is bekendgemaakt dat er op de A2 corridor en op de Brabantroute in totaal 400 extra seinen worden voorzien van ATBVv. De aanleg op de Brabantroute heeft daarbij prioriteit gekregen omdat er de komende jaren regelmatig extra goederentreinen zullen rijden vanwege de bouw van een derde spoor in Duitsland. Het gaat in totaal om 95 extra seinen waarvan er uiterlijk 17 juli 87 zijn uitgevoerd met ATBVv. De resterende 8 volgen in augustus.

ATB Vv

ATB is een beveiligingssysteem dat treinen automatisch tot stilstand brengt als deze een rood sein naderen met een snelheid hoger dan 40 km per uur. De verbeterde versie ATB Vv brengt treinen ook tot stilstand als ze een rood sein naderen bij een snelheid lager dan 40 km per uur. ATB Vv is daarmee een goede aanvulling op ons ATB-beveiligingssysteem. Vanwege de toenemende drukte op het spoor heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de afgelopen jaren geld vrijgemaakt om meer seinen van dit systeem te voorzien. Op de langere termijn zal het huidige ATB systeem op een deel van het spoorwegnet vervangen gaan worden door het Europese beveiligingssyteem ERTMS.

Programma aanstaande zaterdag

10:45 – 11:00 Verzamelen wachtruimte station Gilze-Rijen
11:00 – 11:15 Welkomstwoord en korte toespraken door regiodirecteur Inés Plasmans van ProRail en wethouder Mario Jacobs uit Tilburg mede namens de provincie Noord-Brabant 
11:00 – 11:25 Uitleg aanleg ATBVv door aannemer Strukton
11:25 – 11:40 Fotomoment
11:40 – 12:00 Gelegenheid tot houden van interviews
12:00 – 12:15 Einde bijeenkomst

Aanmelden noodzakelijk

We nodigen journalisten graag uit bij het bezoek aanwezig te zijn. Het is daarbij wel noodzakelijk dat journalisten zich voor donderdag 17:00 uur aanmelden bij rene.vegter@prorail.nl Dit is nodig ivm de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Het dragen van een gele helm en geel hesje is namelijk verplicht. Wie zich na donderdag 17:00 uur aanmeldt, dient hiervoor zelf zorg te dragen. Graag tot aanstaande zaterdag!