Persuitnodiging: actie op overweg Den Dolder

Donderdagochtend 13 september om 08:00 uur vragen we aandacht voor het gedrag op en rond spoorwegovergangen in Nederland. Dit doen we op de overweg aan de Dolderseweg in Den Dolder. Dit is een overweg waar vaak onveilig gedrag wordt vertoond door spoorlopers, scholieren en automobilisten. Deze overweg staat symbool voor vele gevaarlijke spoorwegovergangen waar ProRail zo snel mogelijk vanaf wil. 

Voor het eerst in vijf jaar is het aantal verstoringen door spoorlopers met bijna 10 procent gedaald. Het eerste half jaar van 2018 noteerde ProRail 1582 incidenten tegenover 1724 in de eerste zes maanden van 2017. En dat is goed nieuws. Maar het zijn er alleen nog wel veel te veel en het kost heel veel mankracht en geld om die lijn structureel naar beneden te krijgen.

Hotspot
Door het slim koppelen van big data is steeds beter te voorspellen op welke plekken er spoorlopers op gaan duiken. Op basis van de historie, weersverwachting en de omgeving heeft ProRail zicht op de hotspots in een bepaalde regio. De afgelopen maanden heeft ProRail hiermee getest en de resultaten zijn positief. Vanaf vorig jaar hebben alle incidentbestrijders en BOA's de beschikking over een applicatie op hun tablet zodat zij nog beter kunnen inschatten waar zij op bepaalde momenten het beste controles kunnen uitvoeren. De overweg in Den Dolder is zo'n hotspot.

Meer informatie over overwegen is te vinden op www.prorail.nl.

Gezamenlijke actie

De gezamenlijke voorlichtingsactie in Den Dolder zal op 13 september 8.00 uur van start gaan met NS, gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland. Hierna zal gedurende langere tijd gehandhaafd worden op/bij de overweg met als doel beter gedrag te bereiken. Soms zichtbaar, soms in burger.